Hurum mel
Informasjon om Hurum Mel
Hurum Mel er et 100 % lokalt og kortreist mel som er produsert av korn fra Værby gård på Hurum, og foredlet og malt på Hurum Mølle. Korn dyrket på Hurum og foredlet på Hurum Mølle, bidrar til bærekraftig lokal matproduksjon. Nært samarbeid mellom gårdbruker, mølle og norske fagmiljøer innen landbruk, bakeri og matvitenskap, bidrar til å sikre god kvalitet av melet.
Daglig leder Johan Johansen og gårdbruker Jakob Volent i melpakkeriet på Hurum Mølle
Hurum Mel er malt på steinkvern som gir skånsom behandling av melet. Dette gir melet en naturlig og god lukt og smak, og næringsinnholdet i kornet er beholdt i melet på en god måte. Melet er helt naturlig og ikke tilsatt tilsetningsstoffer. Før salg er melet godt lagret.
Hurum Mel leveres som siktet hvete eller spelt og sammalt hvete, rug eller spelt. Emballasje er enten 1 kg poser (pakket 1 kg x 6) eller 10 kg sekker. 20 kg sekker kan leveres etter avtale. Om ønskelig leveres melet på pall.
Hurum Mel har fått ny melpose!
Bakeegenskaper av mel basert på 100 % norsk korn kan variere noe fra år til år. Dette skylles i hovedsak variasjon i været gjennom vekstsesongen. For hvete er godt vær i modningsperioden før innhøsting spesielt viktig. I forhold til god heving av deigen er glutenkvaliteten i melet vesentlig. Sterkt gluten gir høyere elastisitet i deigen som gir god og luftig bakst. Eventuelle endringer i bakeegenskaper i melet som følge av årsvariasjoner på kornet har vi gjennom erfaring og kunnskap lært å håndtere slik at de blir minst mulig merkbare for kundene. God kommunikasjon med bakeriene, forhandlere og øvrige kunder er viktig i forhold til dette.
Speltbrød med Hurum mel
Værby gård driver bærekraftig matproduksjon av korn og kjøtt på Hurum. Gården praktiserer regenerarativ driftsform som innebærer dyrknings- og beitepraksis som binder mer karbon enn det slipper ut. Minimal jordarbeiding og «alltid plantedekke» praktiseres. Da oppnår man sund jordhelse med rikelig med meitemark og liv. Gården har nært samarbeid med Norsk Landbruksrådgivning og andre fagmiljøer i landbruket for å fremme gode og anerkjente metoder for å sikre klima, miljø og produktkvalitet.
Værby Gård på Hurum
Hurum Mølle er en 100 år gammel familiebedrift som i rundt 25 år har produsert mel på et fleksibelt mølleanlegg for fortrinnsvis økologiske og biodynamiske melleverandører rundt om i landet. Fra 2018 har mølla produsert lokalt mel under varemerket Hurum Mel, med korn dyrket på Værby gård. Hurum Mølle samarbeider med baker Fredrik Lønne i Harmoni Håndverkbakeri, samt andre bakere og hjemmebakere for å sikre at melet holder best mulig kvalitet og har gode bakeegenskaper. Tilbakemeldinger fra alle melkunder er også viktig for oss.
Mølla driver også kornmottak og selger driftsmidler til landbruket. Fra Møllebutikken omsettes Hurum Mel og Skjåkmjøl/Skjåkgryn (bygg), samt varer til landbruk og husholdning.
Kurs i surdeigbaking med Hurum Mel hos NOFIMA på Ås
Ferske boller med Hurum Mel
Kjøp av Hurum Mel: Møllebutikken Hurum Mølle, Holmsbu Handel, Spar Røyken, Café Plenum (Slemmestad), Bryggerhuset på Frøtvedt (Hurum), Grønnsletta Gård (Hurum), Ottadalen Mølle (Lom) og ved bestilling på Facebook gjennom Rekoringen (Asker, Sandvika, Drammen, Bjerke, Skøyen, Ski).
Melet selges også til bakeriene Hurum Bakeri, Harmoni Håndverksbakeri (Porsgrunn), Café Plenum (Slemmestad), Kveitemjøl (Aker Brygge), Rønningen Folkehøyskole (Oslo), Asker Produkt, Gladbakst (Oslo), Bergvang Gård (Asker) m.fl.
Nyheter om Hurum Mel blir regelmessig publisert på Facebook og Instagram, samt gjennom artikler og reportasjer i ulike media (Baker & Konditor, bakeri.net, Røyken og Hurum Avis m.fl).
Spørsmål om Hurum Mel kan rettes til Erik Harsem, mob. 90833606.